Какви са предимствата на подовото отопление?

10.08.2017 Блог 0 Comments

През зимата много хора се замислят за начина, по който се отопляват и как биха могли да спестят пари от високите сметки за електроенергия. Това несъмнено е голям проблем за много от домакинствата и затова през годините те преминават от една алтернатива на друга. Всяка система за отопление има своите предимства и недостатъци, но всички се обединяват около идеята за поддържането на максимален комфорт и удобство. Разбира се, най-разпространените начини за отопление са чрез централно парно, печки, камини и електрически уреди. През последните години, подовото отопление се популяризира на българския пазар и се превърна в един от най-предпочитаните методи.

Какво представлява подовото отопление?

Специалистите твърдят, че това е един от най-здравословните начини за отопление. Това се дължи на факта, че подовото отопление успява да постигне и поддържа равномерна температура навсякъде в дома. Може да бъде инсталирано във всяко едно помещение, без значение дали е баня или спалня. Възможностите са неограничени. С него целият Ви под се превръща в едно голямо отоплително тяло. Така не само спестявате място за сметка на останалите уреди, но и Ви гарантира комфортна температура през целия ден и намаляване на разходите за електроенергия.

Едно от предимствата на подовото отопление е, че около 50% от топлината, която излъчва, е лъчиста енергия. Тя директно се поглъща от хората и мебелите, а не затопля единствено въздуха. С това се спестяват до 20% от топлинната енергия и затова е по-ефективно от печките и радиаторите. Може да бъде основен източник на отопление за жилището Ви, но ако желаете можете да го комбинирате с други уреди, за да постигнете максимален комфорт.

Предимствата му са:

  • Възможност за монтаж върху всякакъв тип подови конструкции;
  • Равномерно разпределение на температурата;
  • Безшумна работа;
  • Намаляване на влагата и предотвратяване на появата на мухъл.

Има два основни вида – електрическо и на водна основа.

Електрическо подово отопление

Какви са предимствата на подовото отопление?

Работи на принципа на нагревателни кабели или фолио, които се монтират в пода. Топлината се отделя под действието на преминаващия през него електрически ток. Може да бъде инсталирано направо върху бетонна основа, но специалистите препоръчват да бъде сложена първо изолираща повърхност над или под нагревателите. След това се полага подова замазка и настилка. Изолацията е от голямо значение, когато подовата повърхност е дървена като паркет. Друг задължителен елемент е слагането на жичен подов сензор, от който да се регулира и фиксира температурата.

Водното подово отопление

Какви са предимствата на подовото отопление?

При него има тръби, които влизат в ролята на нагревателен елемент. През тях циркулира гореща вода с температура 45-65ºC. Топлата вода, която минава през тях може да се черпи директно от централна отоплителна система, бойлер или термопомпа. Инсталира се по подобен начин като на електрическото, но техниката на монтажа е по-трудна и скъпа.

Препоръчваме Ви преди да изберете подовото отопление да вземете под внимание големината на помещението, какви са външните стени и дограмата, както и колко често влизате и излизате от стаята, където ще се монтира.

Нашите консултанти ще Ви посъветват правилно кой вид отопление да изберете. Заявете час за оглед и ценова оферта на телефони: 052/68-55-68 и +359 898 51-61-23.