Как да изберем цветовете за детската стая?

27.07.2017 Блог 0 Comments

Не е изненадващо, че децата прекарват голяма част от времето си в спалните си. Те обичат да ги използват не само, за да си починат след уморителния ден в училище или на игралната площадка, но и да споделят невероятни преживявания с приятелите си. Това е тяхното неприкосновено пространство, което е отражение на малките им личности.

Обзавеждането на детските стаи може да бъде изключително трудна задача. Много е лесно да се изгубим в необятен свят на интериорните възможности и цветовите комбинации. Понякога ние искаме да създадем една стилна и практична обстановка, докато детето ни се нуждае от уютно и забавно пространство, съобразено с неговите потребности.

В тази статия ще разберете значението на различните цветове и как можете да ги съчетаете, за да достигнете до съвършенството.

Топли цветове – те стимулират ума и активизират тялото. Придават на големите пространства усещане за уют и удобство. Въпреки това, не са особено релаксиращи и най-добрият вариант е да ги съчетаете с неутрални цветове като бяло, сиво или бежово.

Розово – различните му нюанси имат успокояващ и релаксиращ ефект, но наситеността му може да доведе до тревожност и безпокойство. Съчетайте го с неутрални цветове на пода и тавана, които ще омекотят розовите стени.

Червено – експертите не го препоръчват за бебешка стая, понеже ако е прекалено ярък може да предизвика главоболие. По-тъмните отенъци създават усещане за топлина и приветливост. Ако го съчетаете с друг цвят и наблегнете на малките детайли, можете да постигнете невероятен ефект.

Жълто – придава на стаята енергичен и слънчев вид. В зависимост от нюанса жълтото може да стимулира концентрацията и паметта.

Оранжево – създава топла и уютна обстановка. Оранжевият цвят стимулира и вдъхновява социалното взаимодействие и комуникация.

Студени цветове – те имат успокояващ ефект върху тялото и ума. Правят стаите просторни и релаксиращи. Препоръчваме Ви да използвате умерено тъмните им нюанси, за да избегнете тъмната атмосфера.

Синьо – има успокояващ ефект върху тялото и ума. Синьото прави стаите да изглеждат просторни и релаксиращи. Може да се използва както за момче, така и за момиче. Може да се съчетае с мебели и акценти в бял, контрастен или допълващ се цвят.

Зелено – асоциира се с природата и символизира здравето. Има успокояващ ефект върху тялото и повишава концентрацията. Може да се комбинира успешно със синьо, бяло или топли цветове като червено и оранжево.

Лилаво – пастелните цветове като люляк и лавандула са успокояващи, докато по-тъмните нюанси не се препоръчват за детска стая. Най-добрият вариант е да съчетае с малки детайли в неутрален цвят, бял таван и под от естествени материали.

Кафяво – подходящ цвят за детска стая, защото пресъздава топла и комфортна обстановка. Препоръчваме Ви, за да постигнете този ефект да използвате тъмно кафяво или светло бежово. Ако желаете да използвате различни цветове можете да го съчетаете с бяло, сиво, черно или светло лилаво.